Juni

Gå udenfor i regnvejr – mærk fugten mod dit ansigt. Tænk engang hvor privilegerede vi er i denne del af verden, at vandet kommer til os, i stedet for, at vi skal ud og søge det i en snavset brønd et sted i et tørkelandskab. Det nærer vores natur, som står tæt og grønt hele sommeren, hvor det får lov for menneskers aktivitet. Ingen skal mangle vand i Danmark, og vi bør være så taknemmelige for hver regnbyge – især på den sommerdag, hvor regnen falder lunt og huden hurtigt tørrer bagefter. Lad dit hår blive gennemblødt af kalkfrit regnvand og tørre ind i bløde, naturlige krøller, som selv den dyreste hårkur ikke kan lave ligeså fint og langtidsholdbart.

Drik postevand. Iskoldt postevand i rigelige mængder, som fosser ud af din hane. Luften er varm, og du bliver tørstig og har brug for væske for at fungere… Fyld det i store glas eller drik det direkte fra hanen som et barn. Du bor i paradis, hvor det rene kildevand flyder ind i hver eneste husstand, og du bare kan dreje på en vandhane for at mætte din tørst. Din hud, dit hår og din hjerne vil elske dig for det – og husk samtidig at tænke på, hvor heldig du er, at vandet er så rent og rigeligt, hvor du tilfældigvis bor på en lille, bitte planet i et stort koldt verdensrum. Hver dråbe er en gave til dit liv. Vi glemmer taknemmeligheden, fordi vi er så forvænte med, at man bare kan dreje på en hane og skylle alt bort. I vores nabolag var der fornyligt brud på en vandledning og alle måtte undvære vandet i over 12 timer på en søndag. Der udbrød nærmest panik, når folk opdagede, hvor meget de manglede deres bad, deres opvask, deres toiletskyl, deres madlavning og alle de små ting, der lige skal skylles i løbet af en dag i en familie. Tænk hvis vi havde ligeså stærke følelser, hver gang noget bare fungerede…juhuuu, der er vand!

Vær turist i din egen by. Drys rundt og hold sanserne åbne, nu mens årstiden er til det. Hvis du bor i København, så tag en tur op i Frelserkirkens tårn og bliv forsvimlet i sneglens gyldne spiral med udsigt til Sverige, til Ishøj, Emdrup og Hellerup…se byen som et landkort for dine fødder, og gaderne vil aldrig være de samme igen. Og når du nu er på de kanter, så nyd turen i den uspolerede natur langs Christianias smukke volde og længere ude på øer og holme, hvor træer, græsser, buske og ukrudt vokser vildt, og det glade provins-København fisker i kanalerne eller sejler mellem ny og gammel industri. Og find det fjerne havnebassin, hvor Københavns Kabelpark ligger som et mærkeligt sæt lygtepæle midt ude i vandet…En skilift, der trækker wakeboardere rundt på fladt vand og henover ramper og hop. Sæt dig i cafeens lænestole med en latte eller langs bredden med din medbragte dåseøl og nyd synet af vilde stunts og ømt vandplaskeri. Det er gratis cirkus med artister og klovner og god underholdning for hele familien. Næste gang skal I selv prøve!

De fleste af Danmarks store byer ligger i strandkanten (eller fjordkanten). På denne årstid, hvor naturen er allermest aktiv og synlig, bliver den oprindelige natur også lettere at få øje på i byen. Især i de stille morgentimer er der et liv af strandfugle med deres lyde af mågeskrig eller vibe-piben… Hvis man er i tvivl om, at man er nær ved havet, så kig ud af togets vinduer, mens du holder på Østerport kun et stenkast fra Nordhavnens dybe bassiner. Der vokser siv mellem skinnerne af den lange, pjuskede slags, som typisk vokser langs søer, åer og fjorde – og på strandenge, selvom de her må bryde gennem sten og asfalt først.

Køb lokale grøntsager og æg. Selvom butikkerne bugner med billige danske grøntsager på denne tid af året, så har de stadig gennemlevet en hårdhændet proces med at blive pakket og transporteret gennem flere led. Kør langt ud på landet ned ad de smalleste veje, indtil du passer de mindste landsbyer med mange små boder ud til vejen: helt friske kartofler direkte op af jorden smager himmelsk med lidt smør og persille, som du selvfølgelig også køber i store velsmagende buketter herude. (Persille fra butikkerne smager af absolut ingenting). Køb deres hyldeblomstsaft, som har den ægte smag af blomster og sol, køb æggene, som stadig har små dun siddende på sig, køb de første faste blomkål, sprøde courgetter, solmodne tomater – og ikke mindst de mange smagfulde bær og blommer midt i deres sæson. Det var måske ikke billigere eller lettere end at købe i butikken, men du har hele oplevelsen med hjem til bordet af de små samfunds ro og meningsfuldhed, og den oplivelse fortsætter resten af den lange, mørke vinteren inde i dit hoved…fyldt med placebo-vitaminer.

Gå med bare fødder i græs og bliv et barn igen. Det er nu, at græsset stadig er friskt og blødt og fugtigt af forsommerens regn. Find noget godt græs, som er blødt og velklippet – Kongens Have i København eller en park i provinsen. Sæt dig på kanten af tæppet og lad fødderne hvile…skift placering, når græsset bliver fladt, så du har et nyt, fjedrende grønt. Stryg henover det med en forsigtig hånd, som var det et sovende dyr med den blødeste pels. Se den lille mikroskov, der bor under græssets slanke strå af små dyr og planter. De er grundlaget for dit liv.

Husk at gå udendørs efter en regnskylle og find et stort træ, hvor der bor en solsort, der synger regnormenes serenade… Giv dig tid til at lytte til solsortens dybe toners varme og variation…fyld dig selv op med akustisk rigdom og ro til langt ind i aftentimerne, når alt andet bliver stille, og solsorten synger de sidste strofer med endnu fyldigere styrke og klang. Og nu, hvor du alligevel er herude efter regnen, så se hvor smukt dråberne lyser op på alle grene og hænger fra de mindste strå som små lysende diamanter og glæd dig over alt det lys, som du har længtes efter hele vinteren.

Del gerne :)