Juli

Byg et sandslot! – dit drømme slot med tårne og krummelurer og spir… Saml skaller eller sten på stranden – tag dem hjem i en skål og nyd dem som borddekoration – eller lav et lille, skævt kunstværk på stranden, som nogle andre kan smile ad, når de går forbi. Lær dine børn at lege på stranden uden legetøj. Byg et køkken med muslingeskaller som gryder og hullede sten som komfur. Brug strandkål, hyben, strå og alt omkring til at gøre det hyggeligt, levende og fantasifuldt. Om vinteren er vi aldrig i tvivl om, at sneen skal bruges til sneboldkamp, snemænd osv, fordi vi kun har den i så kort tid – så bliver vi mere impulsive og fantasifulde og smider hæmningerne. Om sommeren må du heller ikke glemme den spontanitet. (Kald det et ”disruption-kursus”, hvis du absolut har brug for en undskyldning, der kan matche din karriere strategi).

Hvis du er så heldig, at der stadig findes steder, hvorfra du har gode barndoms eller ungdomsminder, så besøg dem – igen og igen! De vil forandre sig for dig og tilføre nye lag, efterhånden som du udvikler dig i dit nuværende liv. Mærk hvad den fysiske bro kan åbne inden i dig…en dyb kerne af noget oprindeligt og grundlæggende – læring, som du kan spejle i nye perspektiver. Personligt har jeg et sted, som egentligt ikke eksisterer mere, men alligevel stadig er kraftfuldt for mig. Begge mine bedsteforældres huse ved den gamle havn i Kastrup blev eksproprieret, da der blev bygget bro til Sverige, og de smukke gamle haver og murermesterhuse ligger nu under motorvejens asfalt sammen med mormors gamle nøddetræer, pæretræer, blommetræer, stikkelsbærbuske, dueslag, fuglevoliere, jordbærbedet og mine allerførste skridt i livet ud over de små blå blomster i græsset. De gamle veje står amputerede tilbage bag en stor jordvold. Men alligevel kan jeg gå i det tilbageværende kvarter og kigge ned på fliserne og dufte cypresserne, som hører til haverne fra en bestemt generation. Hvis jeg lader være med at løfte blikket, så kan jeg stadig huske alt. Jeg kan huske trygheden ved at være en lille pige, der hænger for enden af farfars store næve, der er foldet forsigtigt om min lille hånd, mens vi går på nøjagtig det samme fortov, der stadig ligger her med knækkede fliser og bulet asfalt. Og jeg kan smile indvendigt ved mindet om sorgløsheden, fællesskabet og munterheden i at den største udfordring var at træde på fliserne og springe stregerne over. Han måtte tage korte skridt og jeg måtte tage lange… De gamle vejskilte ligner sig selv, TH Philipsensvej og Chrilles Tønnesens Alle, og der er flere af de gamle træer bevaret, piletræerne ved den gamle havn, hvor mine forældre først var legekammerater, så forelskede sejlerkammerater i en levende omgangskreds. Og de gamle fiskerskure, hvor jeg gik med min farfar og hilste, mens han fik en øl, og jeg kravlede lykkeligt rundt på bolværket og blev våd og snavset, som man får lov til, når mænd passer børn. Og jeg bliver et frit og håbefuldt barn igen og kan køre derfra stærk og fornyet.

Tag din hverdags aftensmad med ud et rart sted, hvor du finder fred ved at sidde. Ikke noget fancy, men bare praktisk, så sørg for, at du har de rigtige redskaber – skruelåg, masser af servietter, poser til affald og opvask, rigtige glas og bestik osv. Nogle gange, når jeg har lavet aftensmad og kan se, at det blev til en transport-egnet tærte, eller en salat, som kan komme ned i en praktisk skål, så kommer det hele i en taske, og jeg finder et rart sted i skoven, på stranden eller i en park i byen, hvor jeg kan sætte mig og spise, mens jeg oplever verden, får frisk luft, ser på fugle og himmel og vand. Også hyggeligt selvfølgelig, hvis man kan mødes med en god ven eller to og tage forskellige ting med til picnic’en, men stadig uden at det bliver uoverskueligt eller prætentiøst. Der hvor forskellen mærkes tydeligst er, når man skal spise alene, og tager det måltid med ud under åben himmel, hvor man er forbundet med resten af verden. (Take-away giver ikke den samme følelse af at have taget sit eget hjem udendørs).

Intet passer bedre sammen end rejer og havudsigt. Min egen favorit variation af et sommermåltid i det frie er pil-selv-rejer i strandkanten med solnedgang på Sjællands Nordkyst et fredeligt sted, efter strandgæsterne er gået hjem. Hornbæk plantage eller Tisvilde plantage eller et af de andre skønne steder, hvor man sidder med skoven i ryggen og de sidste røde stråler flimrende i bølger så langt øjet rækker. Tjek den lokale vindudsigt først, så det ikke bliver for koldt og blæsende, som termikken ofte virker ved den danske sommerkyst, når dagens varme luft stiger til vejrs og kølig luft fra havet blæser ind. I sydlige vindretninger er du næsten sikker på en lun aftenluft og en fredfyldt oplivelse. Pil selv rejer kan købes på Gilleleje eller Hornbæk havn eller snyd i Meny… En af grundende til, at stranden er det bedste sted at spise pil-selv rejer, er at du har naturens store skyllekar kun et par skridt fra festen… Det har været en ”test”, som jeg har taget flere af mine kærester med på gennem tiden. Delte vi værdier for at være i og med naturen? Var de sippede over at få sand på fingrene, pev de over duften af tang og en kølig brise? Det har været en vigtigere test for mig end ”IKEA”-testen, for jeg kan hellere samle et skab alene, overlade det til en anden eller betale mig fra det…men hvis vi ikke kan nyde livet sammen, hvad har man så i sit forhold? Jeg har også brugt det som den gode oplivelse for en tynget ven, som trænger til at tænke på noget andet…få renset hovedet i den friske luft og trække lyset dybt ned i lungerne. Det giver en sund træthed og en ro at komme i kontakt med hav og himmel i samme mundfuld. Husk:

  • hvidvin med skruelåg
  • rigtige glas
  • flute/brød
  • nogle cherrytomater eller andet grønt, som er nemt at have på stranden
  • en plade chokolade til senere
  • en masse plastikposer til at samle diverse affald
  • ekstra trøjer og tæpper

Nå men, hvis du absolut skal ud at rejse i denne skønneste tid på hele året at være i Danmark, så ok – du skal få det helt for dig selv: Men drop turist stressen og køb i stedet en billig rejse til et mærkeligt sted, som ingen har hørt om, og bliv overrasket – design selv din oplevelse. (For dig er København jo også mere end Tivoli, Amalienborg og Den lille havfrue!) Køb en billig tur til Holland – tag ud til de mindre byer og oplev den stemning, som oprindeligt gjorde Amsterdam kendt. Tag til Rom og drop at stresse rundt til alle turiststederne – gå rundt i den grønne udkant af byen og leg, at du er en lokal indbygger, der vandrer en tur… Kør lidt udenfor Barcelona og camp sammen med de lokale, der danser flamenco om aftenen på tværs af generationer. Nice har alverdens små kvarterer lidt væk fra stranden, hvor hoteller er billige, og man kan sidde på en cafe og lytte til den franske snak, besøge kirker og parker. Jeg prøver altid at blande mig med de lokale, hvor jeg har rejst – og hurtigt får man venskaber og bliver inviteret med på de rigtig store oplevelser og indblik i det lokale liv. Jeg har boet og arbejdet ½ år i Los Angeles uden nogensinde at have gået på Hollywood Boulevard… Det er mig så uendeligt ligegyldigt i forhold til at blende ind i et lokalområde og virkeligt være tilstede til private fester og fødselsdage og tage med på de ture i bjergene, som de lokale selv nyder. At sidde med gode venner i en frodig have på en bjergside og lytte til nattens dyr under en stjernehimmel med downton lysende og brummende som et fjernt rumskib dybt dernede under os.

Del gerne :)