November

Læs højt for nogen. Din kæreste, en ven, dine store børn, din gamle forælder. Næsten lige meget hvilken bog eller emne, bare du selv er interesseret i det. Det er en af de stærkeste fælles oplevelser, man kan have sammen – den akustiske læring og fælles oplevelse.

Skumringslys. Vent med at tænde det kunstige lys. Nyd lysspillet fra det vandrette lys, nyd farverne i det bløde, naturlige lys i stedet for at være skarpt blændet af det kunstige. Grå har alle andre farver i sig…man skal bare skærpe opmærksomheden. Sluk det skarpe kunstige lys i de timer, hvor dag bliver til aften, og nat bliver til morgen. Tænd et stearinlys, så du ikke føler, at det er totalt mørke, og stil det et praktisk sted, hvor du opholder dig. Giv dig tid til at betragte skyggerne fra det vandrette lys, når de laver særlige figurer på væggene. Og farvespektret i gråt lys, som indeholder hele paletten af de blideste pasteller. Det kaldes ofte ulvetimen og er vores mest forjagede tid på døgnet, hvor vi ellers skal fra A til B og sætter skarpt lys på spurten. Find ud af, hvilken retning vest ligger, hvor eftermiddagens sidste stråler lyser. Ofte er der blot et ganske kort øjeblik i en sprække mellem to passerende skyer, hvor solen oplyser hele sin røde, violette, lyserøde, orange, lilla magi, og skyernes former står som blå bobler i kontrast. Og næste sekund er det borte. ørg for at bevæge dig gennem byen på den side af fortovet, der giver mest udsyn til himlen både morgen og aften. Nyd det, mens det er der…det er selve livet, som passerer. Skab lidt tid i dit program – 30 sekunder minimum, men helst et par minutter. Min far, som er fra den ressourcebevidste krigsgeneration, har altid råbt efter mig, når jeg gik fra rum til rum: SLUK LYSET EFTER DIG!! Men han har overrasket mig i de senere år, hvor nye lyskilder og energiformer jo intet koster hverken i penge eller CO2, men han slukker stadig alle lys omkring sig. Jeg bliver irriteret, for der er jo ingen grund til at spare, men han svarer mig roligt: ”Det er ikke for at spare. Det er fordi, at dagslyset er så smukt”. Årene uden lyskilder har lært ham at se og værdsætte dagslyset og især i de timer og årstider, hvor vi mister det. Så nu vil han ikke undvære det, og slet ikke bytte for det kolde skær fra en LED lampe. Jo mere jeg giver det opmærksomhed, des mere nyder jeg det bløde skær, som den danske vinter lægger om alle konturer.

Lyt til radio – skab dit eget cafe-teater (- husk først at slukke det forstyrrende, kunstige lys!)

Tag til Birkerød bibliotek eller et andet bibliotek i omegnen af København, hvor der er plads og faciliteter – kun et par S-togs stop fra København og 100 m gåtur. De provinsielle biblioteker har stadig den rigdom af faciliteter og omgivelser, som der blev lagt i dem i slutningen af forrige århundrede – de er velfærdens og oplysningssamfundets ”kirker”. Nyd de behagelige møbler, de gennemtænkte udstillinger og arrangementer, rigdommen af viden og tanker…eller læs blot avisen og dit yndlings fagblad.

Den ufrivillige pause: Du sidder i bilkø, venter på et forsinket tog eller står ved et busstoppested og venter efter at have misset bussen eller står i en alenlang butikskø. De mørke vintermåneder gør os ekstra irritable over småting. Lad være med at stresse og lade dig irritere, det er spildt tid og energi. Brug tiden fornuftigt. Hvis du ikke kan lade dig underholde af omgivelserne, så skab et indre univers. Eller løs et problem, som du ellers har skudt til side. Et problem med en arbejdsopgave, i familien eller små ting, som en ide til en fødselsdagsgave eller en middag. Gå analytisk til værks – beslut dig for et enkelt problem og zoom ind på det. Lav indre lister over spørgsmål, cons og pros på forskellige løsninger. Måske når du ikke frem til det endelige resultat, inden bussen kommer, men din underbevidsthed vil arbejde videre på analysen, og resultatet kommer måske pludseligt senere under brusebadet eller næsten ubemærket snigende i form af nogle helt andre valg. Gør alle pauser til et ”brusebad”, hvor du kan tillade dig selv at synke ind i en tankerække og åbne op for de ubevidste sluser. Og gør det bevidst og målrettet. Hvis du bare sidder i bilkøen og lader dig irritere over omstændighederne og de andre bilister, så sætter du en prop i dit eget tankeflow, og der sker en usund nedsmeltning i din hjerne, som sætter dit liv tilbage. Og vigtigst føler du ikke, at du spilder tiden eller er fanget i andre menneskers dagsorden, når du skaber et meningsfuldt rum i dit eget hoved.

Skræl en frugt…og giv det al din opmærksomhed. Et æble kan sagtens spise i farten, men hvis du giver dig til at skære kernehus og stilke fra og arrangere det i små delikate bidder på en smuk tallerken, så føles det som en fest, du arrangerer for dig selv eller dine kære – en kærlighedserklæring til og fra frugtens cyklus.

Del gerne :)