Oktober

Spis de små bog, som er bøgetræernes nødder. De smager fantastisk som en blanding af valnød og hassel, men kræver lidt tålmodighed at åbne. Man bruger en negl til at trække siderne af fra toppen af hvert af de bittesmå, brune pyramider. Til gengæld ligger de strøet ud over hele skovbunden i bunkevis, så du skal ikke lede længe efter den næste og den næste…

Tag til en skovsø og find en åben plet langs bredden, hvor der vokser store træer. Her finder du de største mospuder, hvor der både er fugt og lys. Sæt dig ned – de er bløde, varme og tørre, og betragt, hvor mange forskellige små formationer de har…som en mikro skov med sjældne planter…eller som snekrystaller, der alle har forskellig facon. Mos lyser særligt fluoriserende på denne årstid og står i den smukkeste kontrast til de gyldne blade og sorte stammer.

Mospuder

Løvfald: Et af naturens største undere, som vi må være lykkelige for at kunne opleve i Danmark, mens de kan glæde sig over kokosnødder eller nordlys i andre dele af verden. Farveorgiet i de danske skove varer kortere, end du tror – ganske som når bladene springer ud i maj. I november, er det slut, og grenene står nøgne og sorte tilbage og skovbunden er blevet mørk af fugt. Men i oktober er det som at gå rundt i en gigantisk skål med sprøde cornflakes, som rasler for hvert skridt. Himlen veksler i de smukkeste farver, mens solen synker ned i horisontens lavtryksskyer. Og alle disse farver og lysglimt reflekteres i bladenes tørre spejl og skinner gennem gyldne, røde og orange nuancer.

Især på gråvejrsdage: Husk at kigge op…på himlens lys, på træernes forskellige designs, på byens tårne med gamle dages omhyggelige håndværk og finurlige detaljer. Lyset er smukkest forår og efterår, hvor det falder vandret i timevis og aldrig når højt på himlen men rammer direkte ind i dit ansigt som en kærlig berøring.

Sæt dig ind i en smuk kirke, som heldigvis stadig står åbne de fleste dage rundt omkring. Find et tidspunkt, mens dagslyset falder ind ad de farvede glasmosaiker. Nyd det smukke rum, dekorationerne og det fantastiske håndværk og lad roen falde helt ind, uden at tænke på noget bestemt.

Hjælp alle du møder på din vej – smil, lyt, hold døren, tal om småting med fremmede, træk til siden på fortovet, mens du har øjenkontakt. De fleste mennesker bliver mere eller mindre påvirkede af lysfaldet på denne årstid – husk det, når de træder dig over tæerne, og send i stedet dit bedste solskins smil ud i verden.

Du er hvad du spiser, ja…men du er i endnu højere grad, hvem du omgiver dig med. Vær bevidst om, at du har samme grad af valgfrihed, uden at det behøver at være store dramaer af til- og fravalg. Prioriter den tid og opmærksomhed, som du giver og vær uhyre bevidst om de små signaler af utilpashed, som nogen mennesker kan give dig. Især over lange tidsperioder kan det være svært at gennemskue, fordi de personer netop bliver en del af dig selv – en indre stemme. Nogle mennesker kan og skal man ikke fravælge, og der må man blot finde en metode at håndtere samværet og den indvirkning det får på dig selv. Men utroligt mange mennesker kan man høfligt lægge distance til – på arbejde, i fritiden, i gamle venskaber, uden at det behøver betyde, at man er uvenner eller ikke behøver at ses mere. Måske er det bare en periode for at omstrukturere de mønstre, man holder hinanden fast i, eller for at mærke sig selv igen i andre personers nærvær. Ofte har man ubevidst fået en rolle i den andens liv, hvor man fylder et ”hul”, som de selv skal lære at fylde. Hvis du bliver ved med at diskutere kæresteproblemer med den samme ven eller veninde, eller bliver ved med at diskutere karriere problemer med den samme person, så er det måske på tide, at en af parterne begynder at finde bedre løsninger andre steder – inde i sig selv eller i en anden sparring? Måske holder I hinanden fast i netop de problemer, som I bliver ved med at vende tilbage til i jeres samtaler. Eller hvis du bliver ved med at føle, at du skal sige noget bestemt have bestemte holdninger eller bliver talt ned til i et venskab, så lad den person lære at modnes, at respektere andre menneskers forskellighed – og din især. Spørg dig selv, om det er dit behov eller deres behov, som jeres samtale opfylder, selvom den måske handler om dig. Noget af de sundeste, man kan gøre for sig selv eller lære sine børn er at indgå i mange forskellige netværk for at kunne mærke forskellen på, hvordan det føles, når man bliver behandlet respektfuldt. Så man kan opsøge mere af den følelse og mindre af følelsen af at være låst i andre menneskers hierarkier. Jeg har brudt ud af ”grupper” hele mit liv, når jeg begynder at mærke snærende bånd – når jeg bliver opdraget på og belært om, hvad der er rigtigt og forkert, uden at det helt passer på mine egne følelser eller erfaringer. Har du en kæreste, kollega eller ven, som projicerer sine egne problemer over på dig? – Time to move…!

Del gerne :)