September

Pluk en vild buket – ikke blomster, men vilde grene med ukrudtsplanter. Sæt dem indenfor i store vilde vaser – hele året rundt.

Flyv med drage – køb en billig eller byg en selv. Find et åbent område, tjek vindudsigten først. At holde dragen flyvende tvinger dig til at kigge ud gennem himlens tynde, blå hinde, hvorigennem du er forbundet med resten af det store verdensrum. Moderne mennesker ser alt for lidt på himlen. Få lys, latter og vind i håret… (Husk at klæde dig på hjemmefra som et barn i en skovbørnehave, så du ikke skal trippe fjollet rundt derude i dit pæne bytøj!)

Hvis du bor i København, så tag ud til Kongelundsfortet, når det blæser fra Syd-Vest og få en vild oplivelse ved at se hundredevis af kite-surfere op mod en forreven solnedgangshimmel i den smukkeste natur. Eller tag til Hornbæk øst for havnen, når det stormer fra Nord-Vest og se et fantastisk syn af surf, windsurf og kitesurf af nogle af de dygtigste artister der findes i store, vilde bølger og alle nuancer af blå. Husk en tyk, vindtæt frakke, for du får lyst til at sætte dig ned i timevis og bare suge hav, bølger, vind, himmel, lys og farvestrålende surfere ind som en kæmpe livekoncert, der sætter sig i kroppen lang tid efter. (Hvis du er i tvivl om vindretninger, så tjek lokaludsigter på: www.yr.no)

Køb friske fisk. Vi bor i et vandland med hav, fjorde og sund, og hvor ingen af os har langt til en havn med fiskerbåde. De måneder, som ender på ”R” er fiskene store, faste og stadig unge – dvs hele efterår/vinterhalvåret fra September til Februar. Torskerogn topper i januar og lige derefter kommer stenbidderrognen. Husk kontanter og flere plasticposer, for du kommer let til lige at skulle have lidt ekstra lækkert med hjem, når du ser de fyldte kasser med torsk, rødspætter, havørred, makrel, skrubber, søtunge, pighvar, slethvar osv. osv. Nyd synet og stemningen på havnen – hav god tid til at mærke, hvordan det føles at spise direkte fra hav til bord. Tag børnene med, selvom de måske bare hænger rundt i deres egen verden – de vil huske sammenhængen med hav, havn og føde for livet.

Prioriter jævnligt – lav lister, hvis det hjælper. Ikke kun efter nytår, men hver gang, du får en ny indsigt og perspektiv på din hverdag. Kan du komme lettere gennem dine opgaver, så du når frem til de sjove aktiviteter? Behøver du som kvinde at bruge tid på udseendet i samme grad, eller kan du hente timer og kroner til din egen frihed og vigtigere ting ved bare at være naturlig? Behøver du som mand absolut selv at bygge alt perfekt derhjemme, eller kan de mange akkumulerede timer bruges bedre på frihed til at oplive? Har du venner, som kan betales for at hjælpe med pligterne eller kan du bytte med noget, som du selv er god til – it-assistance, lektiehjælp til andres børn, være chauffør for deres gamle mor, lufte hunden…noget andet? Da jeg boede langt ude på landet var jeg dybt imponeret over, hvordan det lille samfund hang sammen ved fælles hjælp. Alle hjalp hinanden på kryds og tværs med noget, de var gode til. Nogle fældede træer, andre reparerede biler, nogle bagte kager til de gamle og tog en snak med dem, og jeg kunne hjælpe med ungernes lektier. Alle kan noget, som har stor betydning for andre, og alle når hurtigere gennem deres opgavelister. Synergien bliver synlig i et landsby samfund, hvor man let kan gennemskue, at alle bidrager med noget forskelligt, selvom det ikke er direkte byttehandler. I de store byer bliver det uoverskueligt, og man har en tendens til at putte sig i meget små og ensartede grupper, som bytter lige over med tjenester, men står alene med andre udfordringer. Eller alt kommer til at afhænge af penge. Lav dét, som du er god til – og byt!

Del gerne :)