Februar

Byg en snemand! – også selvom der kun er et lille drys sne derude. Stop ikke ved tanken om, hvor hyggeligt det kunne være – gør det! Hvis du kun har en vindueskarm af udeareal, så lav snekugler og sæt dem ovenpå hinanden – brug en pind som næse, et blad som hat… Giv dig selv lov til at være barn de få dage, vi har sne. Hvis der kommer mere sne: så tag ud og kælk med et lånt barn, hvis du ikke selv har et ved hånden – lav sne-engle! Lær børnene at glædes ved elementerne: Ultimativt rummer oplevelsen af vands faseovergange den abstrakte forståelse af en af naturens vigtigste sammenhænge – lagene af skyer, vand og is, der flyder rundt mellem hinanden i både videnskab og poesi. Dont miss it!

Pluk vilde buketter ind på alle tider af året. Nøgne grene har et utroligt smukt grafisk udtryk op ad en væg, og skov og hegn er fyldte med vidunderlige skabninger. Gran og grene med kogler kan plukkes af væltede træer eller fra jorden under et lærketræ. Birkebark fra væltede træer er dekorativt og lyser op i et arrangement med blomster, frugt og grene. Dunhammer og andre sivplanter står tørrede i kulden og kaster vidunderlige skygger på en væg, når de stilles ind i en vase. Stil vinterens buketter i farvede vaser for at give liv og kontrast til de mørke skygger.

Pas på med input. At du ikke bliver en affaldscontainer for tilfældige input, men at du selv bevidst vælger så godt det lader sig gøre gennem dagen. Vi har bevidstløst vænnet os til at være modtagere – at være forbrugere og indrette os lydhørt efter et kulturelt segment. Folk vil insistere på, at du skal interessere sig for alle detaljer i deres historier. Samfundet vil insistere på at nudge, manage og monitorere dig fra morgen til aften gennem arbejdspladser og institutioner og andre systemer. Pas på, hvad du læser. Pas på, hvad du bruger tid på de sociale medier eller i fjernsynet. Pas på med arbejdsmøder, der stjæler dit liv. Stop det, gå væk, gå ind i dig selv, sig nej tak, rul med øjnene og sig underlige lyde eller opfør dig mærkeligt, indtil folk selv trækker sig væk fra dig… Det er dit dyrebare liv, og det må aldrig blive til en vane at være andre menneskers skraldespand. Først når du til fulde forstår, hvor mange ligegyldige, irriterende, usunde input, du selv udsættes for hvert eneste minut, da bliver du god til også at passe på dine egne output – og prioritere dem ligeså omhyggeligt.

Tak dine organer for stadig at fungere. Du er fyldt med levende organismer, som kun lever for at tjene dig. De er fremmede væsener, som lever deres eget liv og dog samarbejder. Ellers ville du ikke kunne sidde og læse dette… Når man gennem livet har prøvet at være syg i forskellige dele af kroppen og har indset egen skrøbelighed, da begynder man at føle en dyb kærlighed til de organismer derinde, som arbejder for det fælles liv. Tarmen giver besked, når den har brug for handling, lungerne hoster selv det uønskede ud, hjernen beder om et hvil, leddene beder om andre bevægemønstre… osv. Jeg så min mor dø af cancer, hvor kroppens funktioner lukkede ned én efter én i en smertefuld spiral. Nu takker jeg hver dag min krop for stadig at være der for mig. Hvis min ene fod gør ondt, så takker jeg den anden for ikke at gøre det. Hvis jeg mister noget førlighed i den ene hånd, så takker jeg for at have den anden.

Se en tegnefilm 🙂 For hele verdens skyld  har du brug for værne om din naive glæde og håb i en verden, der søger underholdning i det modsatte. Se tegnefilm på børnekanalerne i stedet for de mørke voldsfilm, der dækker sendefladen på de fleste danske kanaler. Dystre, tunge depraverede TV-serier i konkurrence med hinanden om at være mest voldsomme i den sorteste, mest chokerende og voldelige version. Syltet ind i politisk indoktrinering, konspirationer og menneskelig håbløshed i konkurrence med vennerne fra filmskolen om den sorteste verdensmagt. Hvordan påvirkes vores generationer af timelange, daglige doser af fiktiv frygt og rædsel? Jeg har altid undret mig over den kollektive prioritering af dyrebar tid og tankevirksomhed på de ondeste forbrydelser nogen fantasi kan mane frem istedet for at forholde sig konstruktivt til virkelighedens verden. Tegnefilm søger lyset, glæden og poesien mellem mennesker i livets små og store detaljer – og kan på den måde fremstå langt mere realistiske. Skift kanal over til de sjove, hyggelige tegnefilm, der i deres natur er konstruktive, løsningssøgende og skabt af kærlige hjerter. Og bliv selv helet.

Drop alle push-funktioner på din telefon. De vil alle sammen sælge noget til dig – Linkedin, Instragram, Facebook osv. Og de er netop pushere – det er drugs og narko, som de sælger, der skal gøre dig til en afhængig junkie. Tænk på dem som en irriterende sælger, der står i din dør – sig nej og hold fast, selvom du skal gentage det dagligt.

Før du sover: Put dig selv som et barn. Lav en kop kakao med honning, som gør dig døsig. (Nogle te-typer reklamerer med at virke beroligende – personligt skal jeg op og tisse om natten, og det giver ikke den bedste søvnoplevelse). Kakaoen er tryg og tung af proteiner, som kroppen skal bruge energi på at forarbejde. Derfor bliver det nemmere at stoppe med alle de små overspringshandlinger og føle sig træt nok til at skulle sove. Sluk alle tablets og skærme…læs noget hyggeligt, hvis du absolut skal underholdes. Eller tænk! – Tænk målrettet efter en specifik problemstilling, du gerne vil aktivere din underbevidsthed omkring. Tænk over, hvad du gerne vil have liggende i baghovedet i den magiske maskine, som finder løsninger på alle problemer, mens du selv sover…

 

Del gerne :)